BIOGRAFIE

FAISEL SARO
 

Faisel Saro in The Groninger Museum / Foto: Christopher Smith.

BOGRAFIE

FAISEL SARO
(Willemstad, Ned. Antillen,1974)

 

In November 1975 riep Suriname de onafhankelijkheid uit. Er ontstond een immigratiegolf naar Nederland, waar zich ruim 400.000 Surinamers vestigden. Een deel hiervan keerde terug, maar de meerderheid bleef in Nederland. Een van de mensen die de overstap van Suriname naar Nederland maakten, ben ik, Faisel Saro. Ik ben van Surinaamse afkomst, geboren in Willemstad (Curaçao) en opgegroeid bij mijn grootouders in Paramaribo. Mijn grootvader was een sjamaan. In navolging van hem streef ik er ook naar om de mensen in balans te brengen. Toen ik zeven was, emigreerde ik naar Nederland, waar ik herenigd werd met mijn moeder en zus, in de Groningse wijk Vinkhuizen.

Pas op latere leeftijd, ik was 35, ging ik naar de kunstacademie. In mijn beleving had ik daarmee kostbare tijd verloren ten opzichte van mensen die van jongs af aan met kunst bezig zijn. Om dit verlies aan ervaring te compenseren, stelde ik me ten doel een expert te worden op een zeer specifiek terrein. Een terrein waar ik van iedereen op de wereld het meest van af weet: mijn lichaam.

Een zwaar verkeersongeval en een chronische aandoening hebben dit concept mede bepaald, mijn lichaam is mijn artistieke kompas. Uit beschadigingen, ontstekingen en genezingsprocessen in mijn lichaam, haal ik betekenis.

 

Naast de tekens die zich in mijn lichaam openbaren, onderzoek ik mijn context. Ik voel een sterke verbondenheid met bepaalde plekken, zoals de plaats waar ik door een verkeersongeval gewond raakte. Ik heb ontdekt dat er plaatsen zijn waar ik lichamelijke verschijnselen ervaar, zoals trillen, hevige transpiratie, een versnelde hartslag en duizeligheid. Als ik zo’n ervaring heb, probeer ik de plek te onderzoeken en de resultaten werk ik, vervolgens, in het atelier uit en transformeer ik tot kunstwerken.

De beelden verraden op het eerste gezicht nauwelijks iets van mijn land van herkomst, maar in mijn werkwijze en grondhouding komen spirituele en rituele tradities  uit het Winti geloof wel degelijk terug. Op een verborgen manier. Net als het paard van Troje worden de beelden, met deze oorspronkelijke invloeden, bezield.

  

Voor mij is het verbeelden van mijn gevoelswereld een pure noodzaak. Daarvoor gooi ik mijn eigen lichaam in de strijd. In mijn beelden stel ik maatschappelijke onrechtvaardigheden aan de kaak. Niet letterlijk, maar ik breng mijn persoonlijke ervaringen en interpretaties op deze situaties subtiel in beeld. 

Faisel Saro.