Yeye

FAISEL SARO
 


Screenshot from Keloid  The exihibition Bittersweet Heritage The Aa-church Groningen.

 

Yeye

Tekening: Potlood, inkt, acryl, fotoprint, pemba doti, op calqueerpapier.
Installatie, projectie, geluid op tekening

Faisel Saro 2022

  

 

 

Faisel Saro realiseert een installatiekunstwerk in de sacristie van de Aa-kerk in Groningen, waarin tekenkunst en projectie samenkomen. In zijn kunstwerk stelt Saro het grote belang van het winti-geloof voor het verzet tegen de slavernij en de verhouding tot het christendom centraal. 

 

Faisel Saro groeide op bij zijn grootouders in Paramaribo. Zijn grootvader was een sjamaan. Faisel werkt met oude tradities en voorwerpen uit zijn Winti-geloof. In dit geloof staat de natuur centraal. Volgens de Winti- filosofie heeft alles een ziel. Mensen maken onderdeel uit van een veel groter geheel.

In zijn werk verbeeldt Faisel Saro sporen in zijn lichaam en geest (spirit) en koppelt deze aan zijn herkomst en omgeving. Hij gebruikt verschillende technieken, waardoor er lagen ontstaan van geluid, beeld en projecties.

“Met mijn werk wil ik uitdrukking geven aan wat ons bevattingsvermogen overstijgt. Dat wat niet te grijpen is, maar wat ons leven als mens sterk beïnvloedt.”

 

Faisel Saro onderzocht de sporen van het slavernijverleden in Groningen. Hij ging daarnaar op zoek in zijn eigen lichaam. Het lichaam zit vol tekens en sporen die je eigen geschiedenis laten zien. Deze tekens hebben voor Saro een spirituele betekenis. Die betekenis legt hij vast in zijn werk.

De installatie neemt je mee in het onderzoek dat de kunstenaar deed, naar zijn herkomst en naar spirituele herinneringen. Saro gebruikt calqueerpapier, een dun en licht-doorlatend soort papier. De kwetsbaarheid van dit papier benadrukt de gevoeligheid van de inhoud van zijn werk.

 
Do you want extra info about a work, mail to: faiselsaro@hotmail.com